Sunday, February 4, 2018

Pregnancy Journey I Shopping barang keperluan untuk first baby & ibu

Assalamualaikum.
Okay kali ni punya entry macam excited sikit sebab nak cerita pasal persiapan persediaan barang keperluan baby buat pertama kalinya, hehe. SANGAT EXCITED OKAY.

Tapi excited excited pun dapat juga la bertahan sampai kandungan masuk 7 bulan baru start shopping, hehe. Yela orang tua tua cakap tak boleh excited sangat dan jangan shopping terlalu awal. So, Hana dengan husband pun memang tunggu dah masuk 7 bulan baru shopping. Tapi terpulang la pada pasangan masing-masing.
Nak beli awal sebab ada sale ke apa. 

Kami punya situasi alhamdulillah la, kandungan masuk 7 bulan tepat pada bulan 12. Maksudnya bulan 12 memang bulan Sale kan, hehe. List barang yang wajib ada dan dibeli untuk baju newborn semua memang dah lama buat time 2nd trimester hari tu, tinggal nak terjah kedai baby je.


Sunday, January 7, 2018

Pregnancy Journey I 2nd Trimester & Perubahan Sepanjang Pregnant

Assalamualaikum hi, lamanya tak menaip. So, nak sambung . Alhamdulillah sekarang ni Hana dah masuk 32 minggu its mean 8 bulan. Maksudnya dah lepas trimester kedua dengan jayanya.

Ingat lagi tak sepanjang trimester pertama dulu Hana langsung tak lalu makan tak ada selera, malas semalas malasnya. Alhamdulillah masuk je trimester kedua selera makan tu terus membara, aceyyy. Berat pun naik mendadak. Setiap dua jam lapar. Dah boleh masuk dapur masak semua.

So entry ni saja nak update mengenai perubahan sepanjang pregnant  yang Hana lalui even baru 32 minggu dan tak bersalin lagi. Nak update apa perubahan yang dilalui sepanjang 2nd trimester. Ni cerita umum okay, mana tahu ada kawan kawan yang baru kahwin nak tahu apa perubahan bila pregnant nanti.


Saturday, October 28, 2017

Pregnancy Journey - Part I My 1st Trimester

Assalamualaikum, its been a while tak update blog. Rindu tapi itu lah tak terupdate pun. Alhamdulillah, kalau tengok tajuk, husband & I tengah expecting sekarang ni! Dah 21 minggu which is 5 months already.

Nak cerita pengalaman sepanjang 1st Trimester .

Selera makan 95% out. Bukan setakat bila nak makan rasa nk muntah tapi ni sejenis bau makanan pun tak boleh. Ayam & nasi which is my favourite dah jadi tk favourite time ni sebab tengok pun rasa nak muntah, haha. Yang hanya boleh masuk tekak ni hanya lah roti, biskut, milo, susu, buah.

Malas pulak tak payah cerita la, menjadi jadi. Bukan malas apa, badan jadi tak larat. Mintak baring ja.

Mengidam? Tak langsung pun sepanjang 1st trimester sebab yela selera makan kan 95% tkda. Dan Alhamdulillah tak ada alahan yang tahap kritikal atau mengidam benda pelik setakat 1st trimester.


Gambar yang bawah sekali ni time dah 10 minggu kalau tak silap. 
Dh dapat dengar hear beat baby, Allhamdulillah speechless :')




Yang itu je la kot setakat ni, sebab sepanjang 1st trimester banyak terbaring atas katil je. So nanti sambung part lain pulak okay. Doakan kita & baby sentiasa sihat :)



Till here,
Hana